14 August 2017

Kisah Ali : Haapy Birthday

Happy Birthday yang ke 5 Imam junior kesayangan Mama dan Babah. Syukur Alhamdulillah....Ali membesar dengan baik. Tahun ni Ali potong 3 biji kek. Semuanya sebab Mama kalut dengan kerja ofis yang datang bertubi-tubi sampai tak ada masa yang cukup untuk prepare sambutan birthday Ali properly.

Kek pertama, kami sambut birthday Ali di Penang sebab Mama ada urusan kerja. Kek ke-2, kami sambut birthday Ali di rumah..kek ni Atok yang beli. Kek ke-3 untuk sambutan birthday Ali di PASTI..kita bagi chance kat Ali sambut dengan kawan-kawan. Untuk goodies bag, Opah Tipah sponsor...so tak adalah Mama dengan Babah rasa berat sangat. Untuk sambutan di PASTI, saya sediakan 2 biji kek. Satu untuk Ali dan satu lagi untuk Adik (Seronok kan jadi budak-budak?!!!!


Walaupun ada banyak kekhilafan yang kami lakukan sewaktu membesar Ali, kami syukur sangat sebab Ali membesar dengan baik. Semoga Imam kecil Mama ni akan terus dilindungi Allah dan kehidupan Ali setiasa dirahmati Allah.

16 July 2017

Kisah Mama : YuBiSo

Assalamualaikum
Dah habis demam raya ke? Saya dan family belum habis lagi semangat beraya kami. Last weekend kami ke majlis sambutan raya PASTI anak-anak..weekend ni kami ke open house rumah saudara..dan insyaAllah next weekend ke majlis sambutan raya ofis saya pulak. Raya kan sebulan...

Tapi entry kali ni saya tak nak cerita pasal raya. Kita kumpul dulu cerita pasal raya dan buat satu entry..baru best. Entry kali ni nak cerita pasal kedai Yubiso. Sebelum ni saya memang suka pergi kedai DAISO. Masa study di Jepun dulu saya memang suka beli barang di sini sebab murah. Bila dah balik Malaysia pun terbawa-bawa. Sampai sekarang...walaupun barang-barang kat DAISO dah naik harga jadi RM5.90 pun..saya masih setia ke DAISO. Tapi baru-baru ni hati saya dah mula jatuh cinta dengan YUBISO. Actually ni kali ke-2 saya ke YUBISO. First time pergi time kat AEON Klebang, Ipoh. Second time di AEON Manjung. Kedai YUBISO ni banyak jual produk kosmetik macam make up, sabun dan shampoo. Harga boleh tahan...around RM 5 ke RM20. Kebanyakan produk dari Korea dan Jepun. Saya teringin nak try produk BB Cream Bio Aqua...tapi sebab bedak dan foundation belum habis..tak jadi beli lagi. Nanti tak pasal-pasal jadi bahan gaduh dengan En Amr. 

Hasil habiskan masa hampir 1 jam dalam kedai YUBISO..akhirnya saya membeli OIL BLOTTING PAPER-RM 5. Muka saya jenis yang berminyak walaupun kerja dalam aircond. Kalau nak beli yang jenama Clean & Clear tu memang koyak sikit la poket. Selama ni saya cuma beli di DAISO. Tapi barang-barang kat DAISO dah naik rega...rasa ralat sikit. Itu yang bila nampak kat YUBISO cuma jual RM 5..saya terus rembat..padahal yang beli di DAISO pun tak habis pakai lagi. Tak apalah..kertas je pun..tak ada expired date.


Apa yang best oil blotting paper YUBISO ni...dia datang siap dengan mirror case yang comel. Kalau masuk dalam handbag senang nak cari...dan tak payah cari cermin sebab dekat case tu dah ada lekat cermin. So lepas lap minyak kat muka..boleh terus touch up. Kualiti kertas sama macam yang DAISO punya..kertas warna coklat..so tak boleh nak compare la dengan yang brand Clean & Clear yang warna biru tu. Anyway..bagi saya dengan harga cuma RM 5 dah good enough. 

Ok..bagi sesiapa yang suka make up dan kosmetik murah-murah boleh la try ke YUBISO. Biasanya kedai ni ada di AEON saja. Tapi bagi yang kulit jenis sensitif tu..hati-hati lah. Kalau naik jerawat or kulit mengelupas..jangan cari saya (Mama lari dulu).

01 July 2017

Raya 2017 : Sambutan Aidilfitri 2017

Selamat Hari Raya. Alhamdulillah dah masuk raya yang ke-7 kita hari ni. Saya pun dah mula bekerja semalam. Tahun ni saya ambik cuti sehari je...sampai raya yang ke-4. Bukan tak de semangat nak beraya..tapi kesian dekat ofismate yang lain. Cuti-cuti macam ni..musim orang balik kampung..comfirm ofis kena serbu. Kesian kawan-kawan kena bersilat kat kaunter. Tak apa lah...niat asal bekerja pun memang nak berbakti pada masyarakat (sebab study dulu pakai duit rakyat @ biasiswa JPA)...so kita korbankan lah sedikit kegembiraan raya kita. Lagipun Sabtu Ahad ni still boleh sambung raya. Small matter...



Ceritera raya kami tahun ni memang terbaik. Tahun ni turn beraya ikut kemahuan saya. So En Amr ikut saja apa plan raya saya. Raya pertama dan ke-2 kami spend di Utara. Memandangkan parents dan adik-beradik saya semuanya pergi rumah mak cik di sana....so kami pun turut serta. Nasib baik highway tak terlalu sarat. Malam raya ke-2 baru kami balik ke Manjung..rumah mentua. Alhamdulillah raya tahun ni rasa puas hati sangat sebab saya dapat jumpa adik beradik saya dan adik beradik ipar. Walaupun dapat jumpa sekejap...tapi syukur sangat. Terasa macam waktu kecik-kecik dulu.


Raya ke-3 baru lah kami balik ke rumah. Lega dapat tidur atas katil sendiri. Time raya-raya ni perangai Ali dan Adik lain sikit. Maklumlah jumpa dengan atok-atok, opah-opah dan mak cik pak cik yang banyak manjakan budak berdua ni. So Mama dan Babah nyer jadi stress kejap..nak marah...depan orang...so bertabah lah kami berdua sampai balik rumah. Raya ke-4 kami sambung beraya area Batu Gajah dan Tanjong Tualang. Raya ke-5, Mamanya dah kena kembali bekerja. Huhuhuhu..... Ali dan Adik sabar kejap ye...tunggu Mama cuti Sabtu Ahad ni kita sambung round beraya balik.

Panjang kan cerita raya kami? Sejak dari kecik parents saya dah ajar untuk kenal saudara mara. Jadi itu lah yang saya cuba ajar pada Ali dan Adik. Alhamdulillah....setakat ni..ramai family kami yang Ali dan Adik dah kenal. Sometime siap request lagi nak pergi rumah Tok Din, Tok Ba, Tok Chu...nak main dengan Abang Amin..nak makan ayam masak kicap Tok Ngah. Huhuhuhu...Mamanyer yang pening kepala dan koyak poket sikit. Korang ingat Perak-Penang-Kedah ni boleh pakai pintu suka hati Doremon?!!!

Setakat ni dulu cerita raya kami. Bagi yang masih bercuti di kampung nan permai...berhati-hati drive pulang ke rumah nanti. Semoga selamat sampai ke destinasi.

24 June 2017

Raya 2017 : Persiapan Raya

Tinggal lagi 1 hari sebelum Ramadhan berlalu. Rasa sedih pun ada...terasa cepat sangat Ramadhan berlalu. Sedar-sedar..dah nak masuk Syawal. Cepat kan. So persiapan raya macamana? Dah ready ke?

Persiapan raya kami sefamily tahun ni..alhamdulillah...sederhana saja. Bab baju raya anak-anak, sebelum puasa lagi dah beli. Saya ni jenis beli sikit-sikit. Bila jumpa je baju atau seluar murah...saya beli. So bila nak dekat raya ni tak ada kelam-kabut sangat. Duit pun tak rasa habis banyak.

Di akhir-akhir Ramadhan ni..saya sibuk dengan projek biskut raya. Alhamdulillah...dah siap 2 jenis biskut... German cookies dan Chocolate Chip cookies. Buat biskut yang tak memerlukan kesenian yang tinggi...setakat gentel jadi bola dan tekan guna garfu. Huhuhuhu... Yang mana biskut yang merenyah tu..saya order je. Malas nak buat.


Untuk tema baju di pagi raya..saya pilih warna HIJAU (Saya yang pilih...Babah dan anak-anak ikut je). Untuk saya dan Adik, saya pilih baju kurung moden. Babah dan Ali pulak...Babah nyer pilih kurta. Tahun ni kami bagi freedom pada Ali dan Adik untuk pilih kasut raya sendiri. Dua beradik sepakat nak kasut yang ada lampu. Robak jugak poket Babah membayar harga kasut. Tak apa lah...raya setahun sekali je kan. Nasib Babah yang bayarkan..kalo Mama...jangan harap ye anak-anak...sebab Mamanya kedekut.


Bab duit raya...Isnin lepas dah ditukar. Mula-mula kirim pada ofismate untuk tukarkan di Maybank pada hari Jumaat. Tapi ya ampun.....banyak sungguh kerenah Maybank Kampar. Nak tukar duit RM 1, amaun mesti RM 200..then limit sorang cuma boleh tukar RM 200 saja...plus no free sampul duit raya. Huhh....tension Mama. Memandangkan ofismate pun nak tukar duit raya jugak..tak dapat lah dia membantu saya. So pagi-pagi Isnin...saya ke AmBank Kampar. Alhamdulillah...tak banyak kerenah. Walaupun note RM 1 dapat yang recycle punya...tapi at least Ambank bagi free sampul duit raya. So jimat duit.. Raya next year memang tak ada lah teman nak terhegeh-hegeh tukar duit raya kat Maybank lagi dah. Kita beralih pada Ambank pulak. Sampul duit raya tahun ni...macam biasa kita recycle je sampul yang Ali dan Adik dapat tahun lepas plus yang dapat free dari bank. So memang sampul duit raya saya agak carca marba sikit. But who care rite. Yang penting ada isi kat dalam.

Itu saja cerita persiapan raya tahun ni Untuk kawan-kawan dialam maya..saya ucapkan SELAMAT HARI RAYA. Ampun dan maaf sekiranya ada penulisan saya yang mengguriskan hati anda-anda. Semoga sambutan raya tahun ni meriah dan kita diberi kemaafan dan memaafkan orang lain. Doakan semoga umur saya dan keluarga panjang agar saya dapat terus mencoret di sini.

08 June 2017

Raya 2017 : Biskut Raya

Baru minggu ke-2 puasa, Puan Putri dah sibuk pasal biskut raya. Awalkan? Raya tahun ni saya cadang nak buat 3 jenis biskut...dan semuanya biskut yang gentel bulat-bulat dan tekan guna garfu. Tahun ni malas nak buat biskut yang merenyah. Kita buat yang simple-simple sudah sebab biasanya tetamu yang datang lebih suka makan kerepek daripada biskut.

Puasa yang ke-8 haritu saya sempat test German Cookies. Actually dah lama sangat saya tak buat German Cookies ni. Kebetulan Tesco tengah offer Buttercup tu yang terus bersemangat nak start buat. Saya cuma buat 1 adunan..dapatlah 49 biji. Itu pun tak sampai seminggu..biskut dah habis pun. German Cookies ni rangup kat luar dan melting dalam mulut. Bahan tak banyak guna dan cara buat pun mudah sangat. Saya separuhkan butter daripada resipi asal supaya adunan tak terlalu lembik. Alhamdulillah..biskut yang terhasil lembut dan rangup.

Untuk resipi German Cookies ni..saya sertakan link ke blog saya yang satu lagi. Kat sini kita belanja gambar saja ye.

28 May 2017

Kisah Amrsyar : Denggi Screening

Assalamualaikum
Salam Ramadhan...Alhamdulillah dah 2 hari kita puasa. Seronok pulak rasa puasa tahun ni sebab dapat puasa dengan orang-orang yang tersayang. Huhuhu...cerita puasa dan persiapan raya kita simpan dulu. Ni nak cerita pasal cerita 2 minggu sebelum puasa. Al-kisah anak teruna saya demam seminggu tak mau baik-baik. Yang peliknya..malam je demam dan suhu badan sampai 38C ke 39C. Bila siang elok je main dengan Adik..suhu badan pun normal. Mula-mula Babah nyer bawa ke Klinik 1M tapi dah bagi makan ubat tak juga sembuh. So saya pun terpaksa ambik EL sehari bawa Ali ke KK. KK kat Kampar ni ramai orang..niat asal nak ambik time off je..tapi bila dah pukul 12.00 tengahari pun tak settle lagi...bos sarankan ambik je la EL. Tak apa lah..EL pun EL lah...asalkan hero kecik saya ni sehat.


Mula-mula jumpa doktor..doktor dan nurse tak percaya Ali demam sebab suhu 37C. Tapi bila tengok result blood test..muka doktor berubah. Dia minta Ali buat denggi screening. Masa dengar tu...saya dah cuak. Jangan la Ali kena denggi. Tak sanggup nak tengok dia sakit. Masa tengok nurse ambik darah dia pun...rasa nak nangis sekali dengan dia. Ini kan pula kalau dia kena masuk drip air...lagi lah....tak sanggup. Masa serah borang denggi screening kat lab...hati dok dup dap dup dap. Dalam hati dok berdoa untuk hero kesayangan Mama ni.

Tepat 25 minit..saya terpacak depan tingkap kecik lab. Tak lama tunggu..akhirnya nama Ali dipanggil.


Alhamdulillah result denggi screening Ali NEGATIVE. Syukur sangat. Tapi doktor nasihatkan kalau 2 or 3 hari masih demam...Ali kena buat denggi screening lagi. Huhhuhuhu...tak pe balik ni Mama paksa Ali minum air banyak. Ikut cakap doktor, Ali mungkin demam sebab tekak dia kena jangkitan kuman. So doktor bagi antibiotik dan ubat demam.

Alhamdulillah...lepas seminggu makan antibiotik dan ubat demam, Ali dah sehat. Cuma batuk-batuk tu ada lagi. So 90% Mama pasti Ali tak kena demam denggi...cuma demam biasa. Syukur sangat...

Sebagai parents kita kena alert hal kesihatan anak-anak. Actually few days before bawa Ali ke KK..saya ada daftarkan satu kematian. Arwah baru 14 tahun..ikut cakap waris arwah asalnya kena kencing tikus. Sayu bila pandang muka waris. Sebab tu masa di KK saya tekad...Ali melalak lah macamana pun time nurse nak ambik darah dia...saya tetap akan pujuk. Biar saya menangis sekarang daripada saya menyesal kemudian. Alhamdulillah...anak teruna ni tak banyak kerenah...cuma merengek sikit-sikit sebab tak selesa branula kat tangan. Jangan kata Ali...Mama pun tak suka branula tu. Hahaha...

Ok lah...semoga di bilan Ramadhan ni kita semua dikurniakan kesihatan yang baik.

14 May 2017

Kisah Mama : Selamat Hari Ibu 2017

Assalamualaikum

HAPPY MOTHERS DAY

Alhamdulillah...ini tahun ke-4 saya sambut Mothers Day. Tambah bahagia bila sambutan tahun ni dapat dirai bersama hubby tersayang. Tahun-tahun sebelum ni..jarang kami raikan Mothers Day. Jangan kata Mothers Day..birthday anak-anak dan anniversary pun selalu postpone sambutan sebab Babah jauh. Sekarang ni...Alhamdulillah Babah dah ada depan mata..InsyaAllah semua sambutan kami akan sambut bersama.


Hari Ibu tahun ni saya dapat 2 biji kek. Kenapa 2? Huhuhu...sebab tahun-tahun sebelum ni kami tak biasa sambut hari ibu..so saya tersilap bagitau tarikh kat En Amr. Ingatkan Hari Ibu minggu petama bulan Mei..rupanya minggu ke-2. Yang pak cik tu pun beli lah Kek Butterscotch  Jumaat lepas. Hari Ahad baru sedar bila buka FB..tak ada sapa pun wish Mothers Day. Malu I. So, semalam beli sebiji kek lagi..kali ni kek manggo pulak. Dua-dua kek ni kami beli melalui FB Siti Sarah. Yang kek Butterscotch tu RM 35 dan kek manggo tu RM 25 (tapi promosi dapat RM 20). Rasa memang mabeles. Kek lembut dan krim tak manis sangat. Kek Butterscotch...memang puas hati..sos butterscotch dan walnut tak kedekut. Kalau ada yang duduk sekitar Ipoh boleh try order kat Siti Sarah. Saya recommended. 

Untuk Hari Ibu ni saya bersyukur sangat sebab diusia 30++, Allah bagi saya nikmat menjadi seorang ibu dimasa yang sama masih lagi menjadi seorang anak. Sebab bila dah jadi ibu..baru la sedar mana silapnya kita sebagai anak. Alhamdulillah..Allah masih bagi peluang untuk saya perbaiki kesilapan tu. Saya masih ingat lagi hari pertama bergelar ibu, masa saya baru lepas selesai bertarung nyawa lahirkan Ali Amrsyar..masa nurse tolak keluar dari labour room..saya nampak Mama dan En Amr tengah tunggu saya di ruangan menunggu. Masa tu sebak sangat sangat tengok wajah Mama. Saya ambik tangan Mama dan cium sambil nangis. Saya rasa Mama faham kenapa. Masa tu memang menyesal dan rasa bersalah sangat pada Mama. Agaknya apa yang saya rasai masa lahirkan Ali....macam tu lah yang Mama rasa 27 tahun yang lepas masa lahirkan saya. Then bila saya dah besar..saya banyak sakitkan hati Mama...tapi Mama tetap maafkan dan redha. Bila saya sendiri rasa kesakitan tu..baru sedar betapa bertuahnya saya dianugerahkan seorang ibu macam Mama. Terima kasih Allah..moga saya teus diberi peluang untuk berbakti pada orang tua saya selama dan sebaik yang boleh.

Untuk anak-anak saya Ali Dan Addeena : Thank you sebab sudi hadir dalam hidup Mama dan Babah. Dari dulu sampai sekarang..Ali dan Adik tetap Anugerah Terindah yang Allah bagi pada Mama. Saya bertuah kerana dikurniakan anak yang mudah untuk dijaga.. Semoga Allah terus bagi Mama kekuatan untuk mendidik dan menjaga Ali dan Adik menjadi muslim dam muslimah yang terbaik. InsyaAllah...

16 January 2017

Cuti - Cuti 2017 : Cameron Highland

Assalamualaikum

Baru 2 minguu sekolah buka, saya dah bawa Ali dan Adik jalan-jalan. Actually saya dah janji nak bawa anak-anak ke Cameron Highland masa cuti sekolah hari tu lagi. Tapi time cuti sekolah biasanya Cameron memang sesak. Pernah sekali (rasanya tahun 2014), tak sampai Tanah Rata lagi saya dah patah balik ke Simpang Pulai sebab jalan jem. Hasil perbincangan...saya dan En Amri decide nak bawa anak-anak time sekolah dah buka. Lagipun Cameron-Kampar bukan jauh sangat pun. Alhamdulilllah..hari Sabtu yang lepas kami dapat penuhkan janji pada anak-anak.

Pukul 9 pagi, kami dah bertolak dari Kampar. Sepanjang perjalanan, Ali lebih banyak tido tapi se kecik...tu dah sampai Brinchang baru lena. Tempat pertama yang kami pergi : Cameron Valley Tea. Tempat ni jauh sikit sebab kena lalu Tanah Rata dan Brinchang dulu...rasanya kalau kami terus lagi..maybe boleh tembus ke Tapah. Actually ada je ladang teh lain..tapi kan..sebab saya teringin sangat nak rasa suasana minum teh di ladang teh yang nyaman..so saya pilih tempat ni. Kat sini suhu masih boleh dikatakan sejuk sikit compare dengan ladang teh yang lain. Maybe sebab tempat ni jauh dari town yang dah membangun so suasana kehijauan masih dapat dikekalkan. Tapi harga F&B kat sini..ya Ampun...harganya sangat lah overprice. 1 teapot tea (boleh minum untuk 2 orang) + set scones (2 ketoi scones bersama butter, krim dan jem) = RM 22++. Ko rasa.... Disebabkan dah teringin...saya pejam mata..bayar je la. Harap-harap next time datang Cameron..dah tak ada rasa teringin tu lagi.


Tempat ke-2 yang kami pergi : Taman Agro Teknologi MARDI Tanah Rata. Tiket masuk untuk dewasa RM3 per person. Kanak-kanak baya Ali dan Adik free. Taman kat sini cantik jugak. Kawasan kat dalam sangat luas. Yang paling best ada kandang arnab. Comey-comey...seronok Ali danAdik bagi arnab makan. Saya cari sign board dilarang bagi arnab makan..tapi tak ada. So saya pun benarkan Ali dan Adik bagi arnab-arnab tu makan. Harap-harap la arnab-arnab tu tak sakit. Huhuhuhuhu... (MARDI tolong jangan cari saya kalau arnab-arnab tu sakit ye)



Keluar dari MARDI, kami ke banggunan Nova Hotel untuk lunch. Niat dihati nak makan nasi arab. Tapi tengok rega kat banner luar kedai tu...rasa nak berpeluh-peluh. Mak aiiiiii...mahaiii....RM75 untuk set 2 orang makan. Tak apalah...kita makan nasi arab kat Ipoh je la. So kami makan kat Teh Tarik Place yang terletak dalam banggunan yang sama. Harga makanan kat sini pun boleh tahan..RM 20 ++ untuk Nasi Lemak Ayam Goreng dan Beef KoewTeow. Kat Cameron apa yang murah kan.. Lepas makan Ali nak main kat taman tema mini yang ada kat sebelah Nova Hotel. Kami ikutkan saja permintaan dia. Mainan kat sini agak mahal juga..setiap mainan RM5.30 per person. Habis RM15.90 kat situ. Hurmmm....tapi mainnya kejap je pun. Sabar je la.. Tak lama kami kat situ..lagi lama..lagi banyak duit habis.


Lepas perut dah penuh...kami ke destinasi terakhir : Ladang Lavender. Time ni hujan turun..tapi nasib baik ladang lavender tu berbumbung. Entrance fee RM 8 per person. Ali dan Adik free. Kat sini memang sesuai kalau nak bergambar sebab banyak port yang cantik. Nasib baik kat sini ada tempat untuk self plucking strawberry..kalau tak...mesti Ali tuntut janji saya. Bayaran untuk self plucking strawberry ialah RM 10 untuk setiap 200g. Saya tanya staff yang jaga..dia cakap 200g tu around 10 biji..so saya pun arahkan Ali dan Adik untuk petik 10 biji strawberry sahaja..tak boleh lebih. Gigih budak berdua tu mencari strawberry paling gemok dan paling merah. Lepas petik strawberry, kami ke kaunter untuk timbang dan bayar. Time nak bayar tu..alamak..RM10.90. Itu lah pilih lagi strawberry yang gemok-gemok. Kami tak lama pun dekat sini sebab dah petang ditambah pulak dengan hujan lebat, so En Amri ajak balik. Masa nak keluar saya sempat beli pucuk labu goreng..sepaket RM 5. Sedap jugak...selalu orang datang Cameron makan cendawan goreng..kali ni kita makan pucuk labu goreng pulak.



Tamat lah sudah weekend gateaway kami Cameron Highland kali ni. Mesti ramai yang pelik kan..apasal saya tak tido hotel kat Cameron. Actually bukan tak nak tido..tapi bila fikir..hurmm jarak Cameron-Kampar bukan jauh mana pun. Lagi baik kami balik hari sebab mana ada tempat tido yang lebih best daripada katil sendiri kan?!!!!

11 January 2017

Kisah Mama : Peringatan Dari Allah

Assalamualaikum dan Selamat Tahun Baru 2017. Sunyi sepi je blog ni kan. Bulan December langsung tak ada entry. Busy sungguh Mama Ali dan Adik ni ye. Tapi tak dinafikan pun..bulan December aritu memang saya super busy...macam-macam hal...buat persiapan sekolah Ali dan Adik..shopping baju harian anak-anak.. Seminggu lepas buka sekolah..baru dapat tarik nafas sikit. Pasal cerita persekolahan anak-anak...saya buat entry lain. InsyaAllah...doakan kerajinan Mama ye.

Dalam ke'busy'an minggu lepas...Allah hantarkan peringatan untuk saya dalam bentuk ujian kesihatan. Start dari pukul 12 malam Khamis...saya non stop muntah. Dari malam sampai ke pagi....asyik muntah sampai perut kosong. Makan...minum...semua keluar balik. Pagi Khamis...lepas hantar Ali dan Adik ke PASTI...saya ke Klinik Kesihatan. Lepas buat ujian air kencing dan ambik tekanan darah..doktor suruh masuk 2 botol air. Menunggu lah 2 jam lebih kat laluan belakang bilik doktor. Lepas habis botol drip air yang ke-2...saya diminta buat test air kencing kali yang ke-2. Hasil test...badan saya masih kekurangan air yang banyak. Doktor minta saya ke Hospital Kampar. Sebelum naik ambulans ke hospital...nurse masukan ubat tahan muntah melalui branula yang dah terpasang kat tangan. Ingatkan lepas nurse masukan ubat tahan muntah...nurse nak bukakan branula tu..tapi..harammm...so ke Hospital Kampar lah saya dengan branula masih di tangan.

Sampai di Hospital Kampar around pukul 1 tengahari...dah ramai patient lain yang menunggu. Actually dari Klinik Kesihatan Kampar lagi saya dah kira..ada 8 orang yang senasib dengan saya. Ada yang lagi teruk..bukan setakat muntah-muntah..siap cirit birit lagi. Ada yang dok usung botol drip sambil tunggu giliran. Nasib baik saya dah habiskan 2 botol drip air kat KK tadi..kalau tak..hurmmmm...terpaksa usung beg tangan yang ke-2 aka botol drip air. Agak lama jugak saya menunggu...sampai satu masa tu rasa nak lari balik. Tapi cepat-cepat tukar fikiran bila terpandangkan branula kat tangan. Agak-agak sapa la nak membuka branula tu kalau saya lari balik. Lagipun MC tak dapat lagi. Tak kan nak hadap bos dengan tangan kosong kot esok...comfirm kena sembur. So..bertabah lah sekejap demi nak buka branula dan MC.

Akhirnya..nama saya dipanggil. Untuk kali ke-3, saya disuruh buat test air kencing untuk tentukan air dalam badan saya cukup ke tak. Hasil test..hurmmm..air dalam badan saya masih berkurang. Doktor cadangkan supaya saya duduk di wad untuk masukkan lagi air. Tapi dengan penuh perasaan, saya yakinkan doktor yang saya dah OK padahal waktu tu kaki tengah mengeletar lagi. Siap janji dengan doktor lagi...balik rumah nanti saya minum air banyak-banyak. Nasib doktor pun boleh terima..dia just minta saya sign borang dan nasihatkan saya supaya minum air banyak-banyak. Fuhhhhhh...lega. Lepas pembantu perubatan bukakan branula..saya terus keluar dari wad emergency tu. Alhamdulillah.....laju je saya jalan pergi farmasi untuk ambik ubat. Biar la berpura-pura sehat sekejap..walaupun realitinya..kaki rasa dah tak kuat nak tanggung badan. Dalam otak cuma fikir...kalau nak tumbang pun..bukan kat sini. Lepas ambil ubat di farmasi...saya terus ke kantin...cari sirap.

Around pukul 3 petang..baru saya sampai rumah. Bila tengok Ali dan Adik...rasa lega sangat. Nasib tak kena warded...kalau kena warded...ketiak sapa lah Adik nak tido malam nanti. Petang tu saya dah tak muntah tapi sendi kaki dan pinggang rasa mencucuk-cucuk. Allahu...tak tahan rasa sakitnya. Minta En Amri dan Opah urutkan..tapi sakitnya masih tak hilang. Akhirnya...saya mengalah...terpaksa telan panadol. Tak apalah..

Bila sakit macam ni..terasa Allah masih sayangkan saya. Alhamdulillah..disaat saya sibuk dengan tanggungjawab dunia..ada masa saya ambil mudah dalam urusan ibadah. Buat sekadar nak tunaikan tanggungjawab. Dah Allah ingatkan macam ni...baru la sedar. Terima kasih Allah kerana sering hantarkan peringatan untuk hamba Mu ini.

Minggu ni...alhamdulillah...badan dan terasa segar kembali. Uruskan Ali dan Adik pun laju je. Syukur sangat...

 Ada masanya bila kita sakit..kita tanya kenapa Allah duga kita. Tapi kita lupa...sakit itu bukan dugaan...tapi peringatan kerana Allah rindu kita. Bersyukur lah kerana Allah masih sayangkan kita.