16 April 2013

PRU13 : Hanya Kerana Saya Isteri Tentera

Demam PRU 13 dah terasa. Esok BN akan umumkan senarai nama calon. But apa kena dengan saya. Macam la nama saya yang tersenarai. Actually insyaAllah this year saya TAK MENGUNDI lagi. Terkejut?!!! Jangan marah ye rakyat Malaysia. Saya pun ada semangat macam anda. Sejak dari awal tahun  lagi bila orang dok sibuk cakap pasal PRU13, saya dah berkobar-kobar nak mengundi. PRU yang sebelum-sebelum ni saya tak berkesempatan sebab masih belajar di Jepun. Tiket nak ke Tokyo bukan murah. Jadi bila dah bermastautin di Malaysia, memang bersemangat nak mengundi. TAPI ............


SPR NI SPOIL BETUL LAH !!!!!!!!!!!! Saya masih ingat saya daftar mengundi di Ipoh, Perak. Alamat IC pun di Kampar, Perak. Tapi...tiba-tiba je saya kena mengundi di Sabah. Why SPR? Why? Mama Amrsyar tension sekejap. I called En. Amri asking him about his lokasi mengundi. Dia pun sama macam saya..kena mengundi di Sabah. Lepas tanya pada wife-wife army yang lain...baru la tau kenapa saya kena mengundi di Sabah. SEBAB SAYA ISTERI TENTERA.

Well, maybe niat SPR baik nak memudahkan kami @ wife-wife tentera mengundi. Tapi jangan la sesuka hati mengubah kawasan yang kami kena undi. Macam saya kena undi DUN : Petagas Parlimen : Putatan. Tapi saya orang Perak. Dibesarkan di Kampar. Saya cuma menumpang tinggal di Sabah itupun untuk tempoh masa yang singkat. Saya tak kenal pun wakil rakyat di Sabah. Macamana kemajuan yang wakil rakyat sekarang bawa di Putatan pun saya tak tahu. Lagipun kalau saya mengundi di Putatan, boleh ke wakil rakyat tu selesaikan masalah air dan elektrik yang macam chipsmore kat dalam kem? Tapi saya kenal setiap inci Kampar. Saya nampak Kampar dari sebuah pekan koboi (cuma ada KFC) dah membangun jadi sebuah bandar yang maju (dah ada Domino, McD, Tutti Fruti). Jadi, bila saya berpeluang untuk mengundi, saya harap saya dapat mengundi tempat yang saya kenal. Saya tak mintak tiket flight balik ke Semenanjung. Cukup lah sekadar diberikan peluang untuk mengundi secara pos. 

Bila dah jadi macam ni...jawapannya SAYA TAK MENGUNDI TAHUN INI. Bukan sebab geram dengan SPR (walaupun ada jugak sikit), tapi sebab "tak kuasa nak beli tiket flight balik ke KK". Kalau balik KK pun, sapa yang ada kat sana. En Amri pun tengah berkhursus di PD. Jadi sorry ya Malaysia sebab saya tak dapat tunakan tanggungjawa saya untuk PRU13.

07 April 2013

Babah Balikkkkkkkkkkkkkk !!!!!!

Salam all

Baca tajuk pun dah tau yang hati mama Amrsyar tengah berbunga riang. Yes !!!! Akhirnya Babah balik ke Semenanjung. Dah lama Amrsyar tak jumpa dengan Babah dia. Almost 2 bulan jugak. This time En. Amri balik sebab berkhursus di PD. Walaupun 3 bulan saja, tapi hati saya tenang sikit. Tak perlu lagi fikir tentang keselamatan dia sewaktu operasi kat Sabah. Cuma sesekali risau jugak bila En Amri ulang alik PD-Kampar. 
So rite now bermula lah kehidupan saya sebagai weekend wife. 2 bulan bercuti dari kerja mendobi uniform, mengiron baju dan segala tugas seoarang isteri...bila kena jalankan balik...huaaaaaaaah penatnya (walaupun on weekend sahaja). But, I'm happy doing all that. Puas hati bila tengok baju En Amri tersusun bersih dalam beg dan uniform loreng dan no 3 dah di"iron" rapi.

Hubungan Amrsyar dengan Babah dia agak kureeeeeeeng skit. First time En. Amri dukung dia, dia terus menangis. Maybe 2  bulan tu terlalu lama sampai Amrsyar dah lupakan Babah. As a father, of course lah En Amri terasa...tapi tak ada apa yang kami boleh buat. Itu lah rutin anak askar...selalu ditinggalkan. Sometime saya risau kalau Amrsyar akan terkesan dari semua ni. Risau bila dia besar nanti, dia anggap Babah dia sebagai orang luar. Saya mahukan hubungan Amrsyar dan Babah dia rapat. Buat masa ni, saya masih cuba rapatkan Amrsyar dengan Babah dia. Alhamdulillah..dia dah nak menyusu dan dimandikan oleh En. Amri. Next time saya nak suruh En. Amri tidurkan dia pulak. 

Multitasking Babah

Mama's Boy



Need to go now. Mata pun dah kuyu. Gud Nite all...

02 April 2013

Tips Membeli Kosmetik di Kedai

Lamanya  Mama Amrsyar ni menghilang. Almost 1 week saya tak berpeluang update blog. Bukan sebab sakit or bercuti, but saya kembali bekerja. Kerja apa? Kerjanya tak ada la besar sangat..cuma as a promoter di Elianto. But, masa kerja memang tersangat panjang. Dari 1 tengahari till 10.30 malam. So, last week my life memang busy tersangat-sangat. 

Tapi kan..baru je kerja tak sampai seminggu, saya terpaksa berhenti. Kenapa? Huhuhuhu..sebab tak sanggup tinggalkan Amrsyar lama sangat. Saya pergi kerja, dia baru nak lunch dan bila balik kerja, dia dah tidur. In average, everyday saya cuma dapat spend 3 or 4 hours sahaja dengan dia. After berbincang dengan En. Amri, saya decided untuk berhenti tanpa gaji (sebab tak bagi notis berhenti kerja). I know its not the right way, but..saya memang tak sanggup nak terus bekerja sebagai promoter lagi. Rasanya bila dah nak masuk 3 series ni, badan dan tak mampu nak berkerja macam orang muda. So lepas ni maybe kalau nak mintak kerja pun, saya akan guna degree yang dah berkulat dalam file

Since saya bekerja seminggu tanpa dibayar gaji, so saya rasa tak salah kalau saya sharekan sedikit tips-tips yang maybe pembeli patut tahu :



  1. Barang promosi (buy 1 free 1, discount 70% and etc) - mostly barang ni adalah stok lama. So if you want to buy, better check expired or manufactured date first. Check jugak warna bekas produk. Kalau dah lusuh, produk tu memang dah lama.
  2. Ambil barang dari belakang susunan - If beli produk macam lotion, cleanser or anything yang tersusun secara depan ke belakang, sila ambil yang di belakang sekali. Selalunya yang belakang itu yang baru. Same thing if nak membeli roti, cuba check roti yang kat barisan belakang. Selalunya expired date dia lewat dari roti yang dibarisan depan.
  3. Don't ever-ever try mascara tester - some of my customers yang datang selalu try mascara tester yang disediakan. Of course lah saya tak boleh nak halang. Tapi dalam hati nak jer saya menjerit yang mascara tester tu dah berkurun tak pernah tukar. Same goes to eyeliner and eyeshadow. Instead of try terus di mata, better cuma try ditangan saja.
  4. If tinggal 1 saja barang yang saya nak, tapi condition arang tu tak memuaskan hati, patut kah saya beli? - the answer is NO. Normally owner cuma nak barang tu dijual sebab tu dia biarkan barang tu 1 jer kat situ. Saya pernah hadapi situasi dimana customer nak beli sikat, tapi sikat tu ada rosak sikit. So dia mintak yang baru. Saya terus tanya pada owner kedai if sikat tu ada stok lain, dan owner kedai terus jawab "tak ada". Sedangkan dalam rak, stok sikat cukup banyak. Luckily, customer tu tak jadi beli. If not, saya akan rasa bersalah sangat-sangat.
  5. Don't trust apa yang promoter explain - Please jangan percaya 100%. Normally promoter akan cakap apa yang dia baca tentang produk tu or apa yang owner kedai terangkan. Most of them tak pernah cuba pun produk tu. So, after dengar penerangan promoter, better kita buat pertimbangan sendiri. Yang penting percaya pada diri sendiri.

Ok itu saja rasanya tips yang dapat saya bagi after 1 week bekerja sebagai promoter di Elianto. Maybe lain kedai lain cara pengurusannya, tapi sebagai pembeli, anda berhak memilih. Diharap tips-tips di atas dapat membantu anda memilih.