17 November 2013

Kisah Mama : Tesco dan Dua Ringgit

Sapa sini selalu shopping kat Tesco.... angkat tangan? Saya bukan la peminat Tesco, tapi boleh dikira pengunjung tetap jugak sebab di Kampar cuma Tesco tempat shopping barang dapur yang paling selesa. Bagi readers yang selalu ke Tesco, sila la baca kisah saya.

Ini kisah semalam. Saya ke Tesco untuk beli diapers bebudak 2 orang ni. Yang abang masih pakai saiz L tapi si adik dah muat saiz S. Selain diapers, ada la jugak barang-barang lain yang diangkut ke dalam troli. Macam biasa sebelum ambil barang, saya akan tengok harga dulu. Bandingkan dengan harga brand lain, then baru masukkan barang tu dalam troli. Waktu ambil diapers adik, saya perasan harga diapers ni RM 12.90. Sama jugak, masa Ali ambil Koko Crunch dari rak. Saya perasan harga Koko Crunch RM 6.99. Tapi waktu membayar, harga diapers adik jadi RM 13.90 dan Koko Crunch jadi RM 7.99 macam dalam gambar resit kat bawah. 

Fokuskan pada Whoopie BA dan Nestle Kok
Mula-mula saya tak perasan. Entah macamana terdetik hati nak tengok resit. Disebabkan tak puas hati, saya masuk dalam Tesco balik. Comfirmkan harga dua barang tersebut. Then terus ke kaunter Customer Service untuk buat aduan. Masa buat aduan, pekerja tu tak banyak tanya. Dia ambil barang saya dan resit dan terus pergi check harga barang tersebut. Agaknya dia pun dah biasa dengan situasi macam ni. Around 10 minit, saya dapat balik RM 2 saya. Huhuhu...Alhamdulillah. Walaupun cuma RM 2, tapi lepas jugak la beli teh ais sebungkus kat Warung Sinaran.

So, kepada pengunjung Tesco, sila ingat harga barang-barang yang anda beli dan selalu la check resit anda selepas buat bayaran. Jangan biarkan Tesco terus mengenakan anda.

16 comments:

  1. sib baik kan.
    ciksu setakat ni alhamdulillah
    sellau juga beli jat tesco.
    masa dijb dekat dgn tesco skrg byk pergi care4:-)
    tapi member pernah kena masa beli baju la.
    tgk kat rak harga lain, sekali byar harga lain

    ReplyDelete
    Replies
    1. geram kan..kalo jenis customer yg x check memang untung tesco.dulu rajin jugak check rega kt mesin price check tu.tapi kalo bawa Ali memang x dapat nk check harga sebab dia aktif skit

      Delete
  2. dah biasa kena macam ni..=(..orang lain pun dah ramai kena. dulu ada sekali heboh dekat fb

    exam dah habis
    http://iniblogabangkamil.blogspot.com/2013/11/exam-dah-habis.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Patutnya tesco ambil tindakkan la bila ramai yg dh kena.ni nk kena bt aduan kt TV baru nk bertindak

      Delete
  3. kt bintulu,srwk xde lgi tesco..hehe..nasib baik check kan..kalau x hilang rm2..wpn sikit..kalau 10 org di ambik rm2 dh jd brapa dh tu.. =_='

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu la..untung ats angin je kan

      Delete
  4. rm2 tu pun susah nak cari tau huhuhu

    p/s isi tabung nuff dan 3 churp+ :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang pun.2 rgt boleh beli mcm2

      Delete
  5. RM2 pon banyak gak tuu...mesti semek resit

    ReplyDelete
    Replies
    1. lepas ni memang akan selalu cek resit..dh terkena sekali

      Delete
  6. Good reminder......saya kalau beli brg tak penah cek resit..terus simpan dalam wallet or buang jeh..ntah2 sebelum ni dh banyak kali kena tapi x tau..:(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Agaknya sebelum2 ni saya pun dh tekena..cuma x sedar je.nex time sama2 la kita hati2

      Delete
  7. As salam ...salam kenalan.. Betul tu, sy pernah kene gak. Agaknya ntah brp ramai kene kan pd yg x perasan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam
      lepas ni sama2 la kita hati2 supaya company besar x untung atas angin lg

      Delete
  8. salam..
    yup saya pun penah kena mcm ni..
    masa tu shoping dgn kawan.. nasib baik kwan jenis teliti resit..
    betul gak walaupun 2 ringgit.. kalau dap[at balik lpas gak beli tea ais.. hilangkan dahaga bershoping.. salam kenal :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena berhati2 nex time
      2 rgt pun dh besar nilai.dia

      Delete