15 November 2013

Kisah Adik : Adik Demam !!!!!!!

Dua hari lepas saya bawa adik ke KK untuk check up 1 month. Berat adik dah 4.0kg. BMI stabil..so tak ada apa nak dirisaukan. Masa nak buka baju untuk timbang, adik membuang poo poo. Terpaksa mama cuci
 montot adik dulu sebelum letak atas penimbang. Waktu.angkat adik dari penimbang, adik membuang yang kecil pulak. Habis penimbang basah. Nurse yang check adik gelak sambil cakap "Cukup syarat anak kamu Putri"

Sebelum cucuk, nurse suruh bawa adik jumpa doktor dulu. Doktor suruh saya bawa adik esok untuk test blood jaudis sebab walaupun adik dah sebulan tapi muka dan mata adik masih kuning. Masa cucuk, menjerit jugak anak dara mama ni. Nasib waktu tu dah dekat pukul 12 tengahari. Orang dah tak ramai sangat.

Esoknya (13 Nov), saya bawa adik ke KK untuk ambik darah. Keputusan untuk blood test jaudis adik 10.8. Huhuhuhu...mak aiiiii naik balik. Result sebelum ni 8.9. Doktor Norlina mintak saya bawa adik jumpa pakar kanak-kanak pada 19 Nov ni. Ini kali ke 2 adik kena rujuk jumpa pakar. First time rujuk ke sini pada 4 Nov tapi doktor pakar discharge adik sebab kuning adik sangat-sangat rendah. Nampak gayanya kena ulang-alik hospital lagi la lepas ni. Jangan sampai masuk wad sudah la.


Adik with her funny face
 Semalam, badan adik masih panas sikit. Pelik jugak..tak kan kesan cucuk hari tu belum habis lagi. Rupa-rupanya...BCG adik dah nak timbul. Baru perasan...patut la budak ni kuat teriak lately.Sabar je la mama dan opah. Malam-malam kami bergilir jadi burung hantu memandangkan adik nak tidur atas riba saja. Tapikan..dah nama pun anak..tentu la apapun kita sanggup buat. Setakat jadi burung hantu tu apa la sangat. Nasib si abang Ali jenis tido nyenyak waktu malam. Ok la..adik pun dah lena. Masa untuk saya cover tido balik sebelum si abang jaga.

14 comments:

  1. semoga adik cecepat sembuh..aminn

    ReplyDelete
  2. Semoga adik cepat sembuh.. Amin..kalau boleh teruskan bagi susu badan ya sis :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq auntie liza.memang akak bagi susu badan saja kat baby

      Delete
  3. Siannye adik.. smoga adik cepat sembuh.. aminn..

    ReplyDelete
  4. alahai siannya kat adik
    semoga cepat baik ye jaundis tu.
    nak kena ulang alik g spital tu mcm becinta je kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. masa baru lahir hari tu dah ulang alik 2 minggu...
      memang benci sangat tapi paling x tahan bila tengok kaki si kecik kena ambik darah..rasa nak tepis tangan nurse

      Delete
  5. semoga adik cepat sembuh.. salam jumaat sis dan selamat berhujung minggu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. happi weekend to niesa juga

      Delete
  6. moga cepat sembuh
    mmg kesian bila anak2 demam kan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita yg riso lebih bl anak2 demam

      Delete
  7. alalala adik ni..moga cepat sihat yer nak.. xmo sakit2..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. amin...tq auntie jijah doakan adik

      Delete