15 November 2016

Kisah Amrsyar : Abam Bomba Kesayangan Mama

Tahun ni banyak tadika yang buat lawatan ke Balai Bomba. PASTI tempat Ali sekolah pun turut sama buat lawatan ke balai bomba last weekend. Lawatan start pukul 9 pagi tapi MamaBabah hantar Ali ke balai bomba pukul 8.30 pagi sebab dah tau hero Mama ni suka moody di pagi weekend. Masa mula-mula sampai Ali tak ada mood so terpaksa MamaBabah tunggu. Lepas breakfast, start seisi tukar uniform abam Bomba. Masa ni baru nampak Ali excited sikit. Uniform Bomba ni balai yang bagi pinjam sepanjang lawatan. Seronok budak-budak ni dapat merasa jadi Bomba sekejap. Lepas pakaikan Ali uniform Bomba...baru Ali cakap dia "OK. Mama ngan Babah boleh balik". Lawatan kali ni parents tak dibenarkan ikut. Elok pun macam tu sebab budak -budak ni kalau ada MamaBabah..lain perangai nyer....asyik nak melekat dengan kita je. Muallimah kata..tak pe ramai abam-abam bomba boleh jagakan budak-budak ni.


Isi lawatan Mama tak berapa tau sangat. Tapi dari gambar yang Muallimah hantar dalam group wassap..budak-budak ni masuk dalam lori bomba dan ada demo pancut air ( time ni Ali kena tarik jadi tukar pegang paip). Pukul 12 baru saya ambik Ali. Nampak dia happy. Dalam kereta banyak jugak dia bercerita. Siap cakap esok nak pergi lagi. Alahai Abam Bomba Mama yang comel ni....seronok sangat la tu. Huhuhuhu....


Seronok kan budak-budak zaman sekarang. Zaman kita sekolah dulu..mana ada lawatan pergi balai bomba. Selalu bomba yang akan datang sekolah buat latihan kebakaran. Itu pun dapat tengok dari jauh. Budak-budak sekarang siap dapat pakai uniform bomba lagi. Terima Kasih abam-abam bomba sebab bagi peluang pada anak-anak kami untuk rasai pengalaman jadi bomba. 

5 comments:

  1. wow, real fit kan sekarang. dlu lawatan cam tu je la. tkdenya nak pkai outfit smua ni. ni mmg sronok :)

    ReplyDelete
  2. comelnya dorang pakai baju bomba

    ReplyDelete
  3. blogwalking :) sambil click nuff.

    ReplyDelete
  4. hi, saya datang blogwalking sambil follow sini terus :)

    ReplyDelete
  5. amboi comel.ingt abam bomba mana lah td. hiks.

    akak, kalau terdatang terengganu atau krlantan mai lah singgah umah saya. sy di jerteh je. kalau dr grik, sblm masuk terengganu jumpa jerteh dulu lah..

    ReplyDelete