01 November 2016

Happy Birthday Adik !!!! Happy Birthday Babah !!!

Ini entry terperam lagi. Dah nak dekat sebulan. Actually 2 minggu yang lepas satu family kami...dari Atok sampai lah ke cucu..semua kena jangkitan demam selsema. Yang terselamat dari jangkitan demam ni cuma En Amri saja. Yang lain semua tumbang. Agaknya antibody kami ni tak sekuat En Amri. Tu yang senang sangat dapat jangkitan. Tak apalah..lepas ni kena cari supplement nak bagi up sikit antibody. Tapi la ni Alhamdulillah..kami semua dah sehat..cuma tinggal batuk berkahak sikit. InsyaAllah..tak lama lagi 100% sehat kembali.



Seminggu sebelum sakit hari tu, kami sempat celebrate Birthday Adik dan Babah. Bagi yang tak tahu..Adik dan Babah ni kongsi tarikh birthday yang sama. So jimat duit Mama sebab celebrate birthday 2 insan tersayang dengan sebiji kek saja. Tahun ni Adik genap 3 tahun dan Babah genap 30 +++ tahun (30 berapa tu biar lah rahsia ye).


Setakat ni banyak dah perkembangan Adik yang Mama lupa nak update. Adik dah 100% diapers free since 2 tahun 2 bulan lagi. So tahun depan dah tak ada masalah nak hantar Adik ke PASTI. Mengira no 1 till 10...alhamdulilah dah khatam. Tapi Al-Fatihah masih liat lagi nak hafaz. Mama dan Opah dah banyak kali ajar..rasanya almost everyday..tapi yang kami dengar Adik cuma sebut yang hujung-hujung ayat saja. Huruf abjad ABC..hurmmm saya tak mula ajar pada si kecik ni lagi. Tunggu dulu kot. Aktif pulak...usah cakap... sometime saya rasa macam saya ada 2 orang anak lelaki pulak..sebab si kecik ni memang suka ajak Abang Ali bertumbuk. Sekali-sekala saya dengar si Adik akan cakap "Abang..jom lawan". Adoiiii la gegirl Mama ni... Hubungan dengan Abang Ali...hurmmm saya dapat lihat Abang Ali banyak pengaruh Adik. Adik lebih banyak ikut Abang. Apa yang Abang Ali buat..Adik akan ikut. InsyaAllah..semoga Abang Ali dapat lead Adik jadi yang insan yang lebih baik.

Cuma yang jadi kerisauan saya dan En Amri buat masa ni..dari segi pertuturan..Adik belum boleh cakap dengan lancar. Adik masih lagi pelat dan sometime she still using baby language. Risau jugak sebab awal tahun depan Adik bakal start tadika. Harap-harap mualimah boleh faham apa yang Adik cakap. Satu lagi character Adik yang buat kami satu rumah terhibur is...Adik cepat merajuk. Yang ini Babah cakap 100% ikut perangai Mama. Hahaha...yer la kot. Masa preggy kan Adik dulu memang Mama kuat merajuk. Tapi nak pujuk si kecik ni tak de susah mana. Cium-cium..gomoi-gomoi pipi dia..nanti dia OK lah tu. Manja sangat Adik ni. Lately, saya dan En Amri suka tanya Adik..."Adik nak baby tak?" and every time we asking..her answers always the same "Adik na nak" (Adik tak nak). Ok fine...Mama dengan Babah faham Adik tak ready lagi nak jadi kakak walaupun Abang Ali dah desak nak adik baru. Sabar ye Abang Ali..kita tunggu Adik dah sedia dulu.

Sempena birthday Adik yang ke -3 tahun..Mama sentiasa doakan Adik jadi hamba Allah yang solehah, punyai hati yang lembut dan terang. Semoga anak manja Mama ni bila besar nanti dapat berbakti pada agama. InsyaAllah ye sayang. Untuk Babah...malu nak cakap kat sini. Kita bisik kat telinga Babah je la ye. Hahaha...

  

4 comments:

  1. Happy birthday ! Semoga adik jd ank yg baik baik dn brjaya akhirat dunia :)

    ReplyDelete
  2. Happy birthday adik..semoga menjadi anak yang soleha..

    ReplyDelete
  3. adik na nak.. hiks. omel..
    aamiin

    seronokkan bila anak dh free diapers. walaupon memula nak ajar tu ambil masa.

    ReplyDelete