16 April 2015

Kisah Adik : 1 Tahun 6 Bulan

Dah lama tak menulis entry pasal kisah Adik. Adik dah genap 18 bulan pada 11 April yang lepas...means Adik kena ambik injection vaksin yang terakhir. Cepat kan masa berlalu. Masa baru lahir Mama kena ulang-alik klinik almost everyday sebab Adik kena demam kuning selama 1 bulan. Then masa Adik Baby...kena ulang-alik klinik untuk ambik injection vaksin. Tapi lepas ni...tunggu Adik sakit baru kita datang klinik ye. Doktor yang check Adik dari Adik masih new born pun cakap cepat sangat masa berlalu. Macam tak percaya Adik dah setahun setengah.

Adik masih lagi comey..muka baby face tu masih ada. Mama selalu panggil Adik tomato sebab bila dia senyum pipi dia macam tomato. Hahaha... Berat Adik dah 8.9kg. Tak terlalu kurus or gemok. Sekarang ni susah jugak nak suap budak comey ni makan. Paling susah nak suap bila makan nasi. Jenuh Mama kena kejar Adik..then tangkap dan paksa Adik makan. Tapi bila nasi dah masuk mulut..tak ada pulak dia luah balik. Sama macam perangai Abang Ali. Adik lebih suka makam roti dan biskut daripada nasi. Bab menyusu dia memang no 1. Buat masa sekarang Adik dan Abang Ali minum susu Lactogen 3. Senang...bila susu Adik dah habis..Adik akan intai susu Abang Ali. Pantang susu Abang ada baki saja...mesti budak ni akan habiskan. Itu sebab Mama cakap senang...tak membazir. Tambah dengan GST ni...memang kena berjimat cermat ( adoiiiiii...alasan Mama je tu ). Tapi start awal bulan 8 nanti Abang Ali dag kena minum Lactogen 4. Jadi huhuhu...Adik dan Abang Ali dah tak boleh share susu lagi. 

Buat masa ni Adik masih bercakap guna bahasa baby. Tapi Adik dah boleh sebut a few words macam Mama, Opah, Cing ( kencing...ok dia dah pandai cakap nak kencing tapi selalunya dia cakap bila dia nak kita tukar diapers dia). Mulut Adik memang non stop talking ( sama macam Abang Ali ). Sometine Mama macam dengar Adik menyanyi. Lawak jugak... Ada masa si kecik ni sembang dengan Mama...walaupun tak faham...Mama layan je. Bab memanjat dan menggigit orang memang dia suka. Kalau Abang Ali tolak dia...dia mula nak gigit Abang. Mama biarkan saja. Pandai-pandai la korang adik-beradik settle sendiri. Jangan sampai ada yang luka dan lebam sudah. 

Toilet training...saya masih belum mula lagi untuk Adik. Kalau poo..dia memang dah mula berak toilet sejak 8 bulan lagi. Cuma pee tu....nanti dulu lah. Tunggu dia dah betul-betul sedia. But saya akan encourage dia dari semasa ke semasa. Ingat nak start awal sikit. Zaman GST ni kena berjimat-cermat. Kalau Adik dan Abang Ali dah diapers free...memang boleh jimat RM 200 sebulan.

Bab bergaya tu...Adik more to boyish. Skirt dan gown dia pakai...tapi dia lagi selesa pakai seluar. Saya suka pakaikan dia dengan seluar legging beli di Tesco ( tapi sejak kena GST ni legging tu pun dah naik harga. Huhuhuhuhu ). Kalau nak pakaikan hair clip or hair band..tu memang cari nahas sebab dia akan mengamok sampai tertanggal hair clip/hair band. Tak tau budak ni ikut perangai sapa. So kalau nampak rambut budak ni tak terurus....itu memang kehendak dia. Dah penat saya pakaikan tapi dia tak nak. Tunggu besar sikit kot...(Mama masih belom give up nak comelkan Adik ). 

Itu saja perkembangan Adik yang boleh saya story kali ni. Akhir entry...jom tengok gambar budak comey ni kat baby room Aeon Jusco Station 18.


11 comments:

  1. eh..lebeh kurang la umur anak kita...
    beza 9 hari je..
    dan name "safiyya" pon samee..
    sejak letak name anak safiyya ni..asyik jumpe je beby yang name safiyya..hihi..



    ReplyDelete
  2. Sedapkan nama safiyya
    lembut je bunyi dia

    ReplyDelete
  3. budak besar safiyya ni memang tak suka dipakaikan apa pun kt kepala..no sikat ram but susah,clip rambut ka hair band lagi dia mengamuk..anak sy pun sama..hehe

    semoga membesar sihat n solehah ye adik!

    ReplyDelete
    Replies
    1. memangkan...
      sometime dh give up nk mencomeykan safiyya
      Redha je la..ikt kehendak dia

      Delete
  4. Pandainya dia, kecik-kecik dah boleh poo-poo kat bilik air. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya memang latih dr kecik..supaya bl dh besar senang sikit

      Delete
  5. hhihih.. comel nya adik.. nanti klu dah start bercakap tu mesti lagi riuh.. suka dgr..

    ReplyDelete
    Replies
    1. x tau la bila dia bleh cakap nanti macamana
      beelawan cakap dgn abg ali

      Delete
  6. mama pasni leh jimat banyak..hehe hakimi pun dah banyak pekataan boleh cakap..dia je yg riuh..cuma masalah makan je..emm berat still maintain 11.6kg

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nk kata jimat tu x ade la sangat.cuma dt tu dialirkan ke arah lain.makin besar makin byk request ank2

      Delete