07 June 2018

Anugerah Terindah Yg Ke-3 : 👶Perkembangan 36 Weeks 👶

Alhamdulillah...minggu ni baby dah 36w dalam rahim Mama. Macam tak caya...cepat sangat masa berlalu. Rasa macam baru 6 bulan preggykan baby. Actually...Mama tengah nervous ni...cuma tinggal lagi sebulan sebelum Mama bertarung di LR. 
Tengah dok refresh balik saat-saat bersalinkan Abang Ali dan Adik. Moga kali ni pun Allah permudahkan dan kurang rasa sakit macam anak-anak sebelum ni.

Preggy kali ni memang agak berlainan dengan prevoius 2 pregnancy. Setakat 36w ni...Alhamdulillah....saya bebas diabetis dan darah tinggi. Cuma HB low saja (itu memang tak dapat dielakan...dari preggykan Ali lagi saya memang ada problem HB low). Actually saya pun pelik jugak bila doktor cakap MGTT test saya normal sebab time preggykan Ali dan Adik memang saya ada diabetis. Kali ni ingatkan ada..sebab umur pun dah 3 series. Tapi Alhamdulillah....2 kali buat MGTT..dua-dua pun saya bebas diabetis. 

Tapi dugaan preggy kali ni lebih berat masa awal pregnancy. Awal pregnant dulu...memang banyak sangat alahan. Tiba-tiba jer..resedung jadi makin teruk. Kalo siang silap makan sikit...malam nanti mula lah pakej selsema + sakit tekak + batuk kahak datang bertandang. Sometime sampai tak boleh nak tidur. Nak makan ubat..risaukan baby kat dalam...so bertahan saja lah. Bab loya dan muntah pun..agak heavy kali ni. Tiap hari mesti muntah at least 2 kali..biasanya time pagi dan petang. Hidung jadi sangat sensitif sampaikan bau tumis bawang dan kari pun boleh trigger rasa loya. Masa 15w...saya nyaris-nyaris kena admit wad sebab alahan muntah yang teruk. Puas doktor kat Hospital Kampar nasihat suh admit...tapi biasa lah..sapa nak duduk wad kan. So terpaksa bertekak jugak dengan doktor. Bukan tak nak duduk wad tapi segan nak mintak nurse angkat muntah dan pimpin ke toilet. Kalo duduk rumah...ada En Amr dan anak-anak...boleh minta tolong itu ini. Huhuhuhu...sorry ye doktor....tak de niat nak susahkan doktor dan thank you sebab memahami.


Alhamdulillah..masuk bulan yang ke 6, alahan dah hilang. Kesihatan dah mula stabil. Cuma saya cepat penat dan tak dapat uruskan family macam biasa. Saya buat mana yang termampu...yang lain banyak harapkan En Amr. Preggy kali ni memang rasa bertuah sangat. Kalo yang sebelum-sebelum ni terpaksa lalui pregnancy tanpa suami sebab En Amr selalu masuk operasi atau kursus. Tapi kali ni, tiap hari dia ada. Pregnant anak yang ke tiga baru En Amr merasa tengok dari perut saya kempis till membesar macam sekarang. Huhuhu....tak apa lah...dulu sibuk berkhidmat untuk negara...sekarang kena berkhidmat untuk isteri dan anak-anak pulak ye. Alhamdulillah...ada hikmah En Amr bertukar kerjaya sejak 2 tahun yang lepas. Terima kasih Allah.

Ok kita tutup dulu cerita pregnancy kali ni. Dah tak tau nak tulis apa lagi. InsyaAllah ada kesempatan saya update lagi.

3 comments:

  1. Seronok PC bila tau kawan2 blogger pragnant...suka sangat....doakan moga2 PC pun rasa nikmat ni ya....jg diri...

    ReplyDelete
  2. moga dipermudahkan hingga bersalin...

    ReplyDelete
  3. Fi Hifzillah ye. moga semuanya dimudahkan nanti tau. Anak soleh solehah ni.

    ReplyDelete