09 September 2016

Kisah Amrsyar : Hari Sukan

Entry kali ni entry yang terperam. Tapi tak de la lama sangat terperamnya. Hari Merdeka yang lepas, PASTI Ali adakan Hari Sukan. Hari sukan kali ni 4 PASTI bergabung. So memang happening sangat. Ada pertandingan perbarisan lagi. Untuk pakaian seragam perbarisan Mak Limah awal-awal lagi dah bagi bendera Malaysia sorang selai. Mak Limah dah pesan pada parents melalui wassap group supaya bendera tu dibuat tenggolok dan selempang. Tapi agaknya Ali ni dapat salah info kot...balik sekolah Ali bagi bendera pada Atok suruh Atok gantung. Mama balik kerja...ingatkan nak start projek tenggolok dan selempang Ali...alih-alih tengok bendera yang Mak Limah bagi tengah berkibar megah depan rumah. Bertuah punya anak!!! Nasib bendera yang sama ada jual kat Mydin. Satu kerja pulak Atok kena pegi beli. 2 hari sebelum Hari Sukan baru Babah buatkan tenggolok dan selempang Ali. Babah follow betul-betul tutorial yang Mak Limah bagi. Alhamdulillah....tenggolok dan selempang Ali macam yang kawan-kawan punya. Actually waktu perbarisan tu ada jugak parents yang terlebih kreatif...ada yang pakai bendera jenis kain yang berat...ada yang buat macam tenggolok pengantin...so memang tak seragam lah. Sampaikan ada tenggolok yang asyik nak jatuh je..tah la berat sangat kot. Sometime kita ingat kanak-kanak je yang susah nak faham arahan...rupanya parents pun sama. Mesti pening kepala Mak Limah.



Lepas perbarisan baru acara sukan dimulakan. Memandangkan Ali baru 4 tahun...so dia cuma masuk 1 acara saja..acara aiskrim gergasi. Actually semua acara sukaneka..hari sukan tadika kot...tak kan nak buat acara belapan or lompat tinggi. Acara yang Ali masuk ni senang je pun..lari sambil pegang kon yang kat dalamnya ada bola. Satu pusingan ada 3 peserta so semua pelajar akan dapat hadiah. Disebabkan Ali ni terlalu teliti...dia lari dengan berhati-hati sambil pegang kon sebab takut bola jatuh. Tapi 2 peserta yang lain...lari laju sambil pegang kon dan bola. Mula-mula tu nampak gaya macam Ali dapat no 3...tapikan peserta yang patut dapat no 2 tu patah balik. Tak tahu lah kenapa. So dapat lah Ali Amrsyar ni piala perak. Hahaha.... Babah ada record...nanti dah besar MamaBabah nak tunjuk kat Ali. Mesti ketawa besar budak ni.


Around pukul 12.30 tengahari baru selesai Hari Sukan. Seronok jugak..walaupun most of time Mama cuma duduk bawah khemah je. Mama ni puteri lilin..tak tahan panas. Tapi duduk-duduk pun petang tu kena telan paint killer jugak sebab sakit kepala. Walaupun Hari Sukan PASTI ni sederhana tapi bagi saya meriah. Ibubapa pun senang bagi kerjasama. Cuma yang tak seronoknya ada jugak kaum bapa yang merokok dalam kawasan padang. Hurmmm....faham-faham lah...hari sukan tadika kot..mesti la ramai budak-budak. Asap rokok tu kan bahaya untuk budak-budak. Kalau rasa tak boleh tahan nak berasap tu...pegi la cari port yang tak ada budak-budak. Time tu kau nak berasap sampai 5 batang sekali harung pun tak ada sapa nak kesah. Geram betul kan...
End of story. Next year kalau ada rezeki insyaAllah kami join lagi. Next year lagi meriah...sebab Adik pun dah sekolah sekali .


1 comment: