10 June 2014

Kisah Mama : Sakit Gigi..Adoiiiiii!!!!!!

Lamanya Mama Ali & Safiyya ni menghilang. Actually bukan dah tak ingat nak update blog tapi since last week saya sakit gigi. Dalam banyak-banyak sakit, saya paling tak tahan sakit gigi. Gigi yang sakit tu sebenarnya memang dah tahap nazak sangat. Dah start sakit masa saya preggykan Adik 8 bulan tapi dentist klinik kesihatan tak berani nak cabut sebab HB saya low. Dia takut jadi pendarahan so dia just letak filling dan nasihatkan saya datang cabut after delivered Adik. 

Tapi biasalah kita ni...selagi tak sakit gigi..memang tak bertandang jumpa Dr D @ dentist. Nak dijadikan cerita last Sunday gigi tu dah berdenyut balik. Mula-mula tu sakit manja-manja je..saya biarkan saja. Bila malam, sakit makin kuat...saya telan panadol 2 biji..ok dah boleh lena. Masuk hari Isnin..lepas kerja saya terus pergi dental klinik sebab tak tahan sakit sangat. Doktor suruh datang esok untuk cabut. Malam tu dia bagi saya paint killer yang power puna (dia yang cakap). So malam tu lepas makan, saya terus telan paint killer yang doktor bagi. Tapi.....................start pukul 9 malam sampai pukul 2 pagi....gigi terasa sangat sakit. Nampak sangat paint killer yang doktor bagi tadi tak cukup power. Macam-macam saya buat untuk hilangkan rasa sakit..tempek koyok - tak jalan, tuam pipi - pun tak jalan, kumur dengan Listerine - tak jalan jugak....akhirnya KUMUR DENGAN AIR GARAM - alhamdulillah..lega. Tapi sekejap saja leganya..dalam 5 minit...sakit balik. Kumur lagi dengan air garam..5 minit lepas tu sakit balik. Itu lah rutin saya Isnin malam sampai pukul 2 pagi. 


Hari Selasa..pagi-pagi saya dah berkunjung ke dental klinik. Tak sampai sejam gigi yang nazak dah kena cabut. Dari hari Selasa ke Rabu..memang tak sakit..tapi masuk hari Khamis...wahhhhhhhhhhhh tak tahan..sakit balik. Saya habiskan ubat yang doktor begi tapi still sakit lagi. Sebab tak tahan sangat..hari Jumaat saya ke dental klinik balik. Rupanya dah ada jangkitan dekat gusi..sebab tu walaupun gigi dah cabut saya still rasa sakit. Kali ni doktor bagi saya antibiotik 2 jenis dan paint killer. If Sabtu dan Ahad saya still rasa sakit, doktor cadangkan untuk cuci gusi tersebut. Dengar pun dah ngeri. So hari Sabtu dan Ahad saya pulun antibiotik ikut peraturan. 

Pagi tadi saya pegi dental klinik lagi. Alhamdulillah...doktor tak jadi cuci gusi. Antibiotik yang dia bagi dah cukup untuk hapuskan jangkitan kuman. Lega saya....kalau tak..terpaksa menahan sakit lagi laa jawabnya. Setelah berhari-hari malam saya terganggu dengan sakit gigi, akhirnya malam ni..insyaAllah saya dapat tidur lena. 

Daripada cerita pendek saya..dapat disimpulkan 2 perkara :
1. KUMUR DENGAN AIR GARAM adalah tips yang paling berkesan untuk kurangkan rasa sakit gigi. Walaupun terpaksa kumur setiap 5 minit..tapi saya lega sebab rasa sakit tu hilang.

2. Kalau ada gigi yang dah rosak..cepat-cepat lah berjumpa dengan Dr D. Tak payah tunggu sakit baru nak pegi.

Ok..dah masa saya letak kepala atas bantal..cover balik time tidur yang terganggu. Gud nite all !!!

6 comments:

  1. takot nk jmpe doc gg ...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jgn takot..nnt sakit lg teruk

      Delete
  2. betul tu kumur dgn air garam lagi bagus. pernah cb dlu.gigi jrg sakit sekali sakit ya Allah..

    saya sihat je :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Doktor pun ckp mcm tu.so lps ni x bl dh listerine.guna air garam je

      Delete
  3. sakit gigi ni blh buat mood meletop ...sungguh !

    ReplyDelete
    Replies
    1. setuju..hari2 dtg keje rs nk mrh org tp bl igt gj tu utk ank2..terus lyn org baik2..takut ank mkn duit haram

      Delete